Laden...

  Al Dente - praktijk voor orthodontie

EHBO bij beugelleed

Prikkende draden

Soms kan het gebeuren dat het draadje uitsteekt en achter in de mond prikt. U kunt dan proberen (of laat je door iemand helpen) het draadje af te knippen. Dit kan met een nagelschaartje of een kniptang uit de gereedschapskist. Lukt het niet om helemaal achter in te komen kun je vooraan knippen en het draadje er daarna voorzichtig uittrekken. U kunt de volgende dag, of na de vakantie, contact met de praktijk opnemen om de draad te laten vervangen.

Los elastiek

Heeft u last van een los elastiek, kunt u thuis het beste het losse gedeelte afknippen. U kunt de volgende dag, of na de vakantie, contact met de praktijk opnemen om het elastiekje te laten vervangen.

Losse bracket/blokje

Wanneer u merkt dat er een bracket loszit, hoeft er niet direct iets te gebeuren. Het is niet erg als een bracket een tijdje 'wiebelt'. Wanneer het pijn doet kunt u proberen de bracket van de draad te verwijderen door het klepje van de bracket open te schuiven. Als dit niet lukt kunt u een stukje van de draad doorknippen (zie 'prikkende draden'). Bij een loszittend bracket wordt de tand waaraan de bracket zat niet rechtgezet. Neem in dit geval de volgende werkdag contact met de praktijk op om de bracket te laten vervangen.

Losse (uitneembare) beugel kapot

Is uw uitneembare beugel kapot, maar kunt u deze blijven dragen, raden wij u dit altijd aan. Mocht de beugel pijn veroorzaken bij het dragen, laat de beugel dan uit en neem contact op met de praktijk zodat wij hier zo snel mogelijk naar kunnen kijken.

Losse spalk

Als de spalk achter uw tanden loskomt, raden wij het ten strengste af om hier zelf aan te peuteren. Neem in deze situatie contact op met de praktijk. Zijn wij er niet, raden wij u aan contact op te nemen met de eigen tandarts om de spalk snel weer vast te laten zetten. Bel dan de volgende dag met de praktijk om een afspraak in te plannen, zodat wij de spalk kunnen controleren.

Problemen met de Herbst

Is een van de armen los gaan zitten: probeer ze zelf weer vast te zetten met het imbus-sleuteltje dat u gekregen hebt bij het plaatsen van de beugel. Is een van de ringen om de kiezen los gaan zitten: draai de schroeven van beide armen los (met het meegekregen imbus-sleuteltje) en verwijder de armen.

Bij alle problemen met de Herbst beugel, raden wij aan om de volgende werkdag contact met de praktijk op te nemen voor reparatie.

Overige

Dus: een kniptang, een imbus-sleutel kunnen wonderen verrichten! Lukt het niet om de pijn te verlichten: bel met de dienstdoende assistente/orthodontist van onze praktijk. Het telefoonnummer van de praktijk is: +31 38 466 9006.


Bij duidelijke pijnklachten veroorzaakt door de beugel, die je niet zelf kunt oplossen buiten onze reguliere openingstijden, kun je bellen of whatsappen met de diensttelefoon: +31 6 588 688 55.