Mondhygiëne
Met of zonder beugel is het hebben van een goede mondhygiëne erg belangrijk voor het behoud van een gezond gebit. Bij het poetsen is het erg belangrijk dat je de tandplak goed wegpoetst. Tandplak is een zacht kleverig laagje van speekseleiwitten, bacteriën en voedselresten dat zich vormt op de tanden. Met een beugel is het moeilijker om de tanden schoon te houden. Wij vinden het bij ons in de praktijk daarom belangrijk om veel aandacht aan te besteden aan mondhygiëne. Mocht de patiënt moeite hebben om goed te poetsen, staan wij altijd klaar om de patiënt met instructies op weg te helpen. Op deze manier zorgen we ervoor dat tanden die recht gaan staan ook mooi blijven!
Handtandenborstel of elektrisch poetsen
Voor het behouden van een gezond gebit, is een goede tandenborstel onmisbaar. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een elektrische tandenborstel meer tandplak verwijderd dan een handtandenborstel. Wanneer u een elektrische tandenborstel gaat aanschaffen, let er dan op dat deze een kleine kop en zachte borstelharen heeft. Deze kleinere kop zorgt ervoor dat u gemakkelijker achterin kunt poetsen. De zachte haren hebben als voordeel dat u uw tandvlees minder snel beschadigd. Wij raden u zeker aan om over te stappen naar een elektrische tandenborstel wanneer u problemen heeft met uw gebit (bijvoorbeeld tandvleesontstekingen).
Handtandenborstel of elektrisch poetsen
Voor het behouden van een gezond gebit, is een goede tandenborstel onmisbaar. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een elektrische tandenborstel meer tandplak verwijdert dan een handtandenborstel. Maar: in de praktijk blijkt vaak dat er geen groot verschil is tussen de elektrische- en handtandenborstel. Wij zijn van mening dat je het best poetst met de borstel die je het fijnst vindt! Een algemene richtlijn voor alle borstels is dat de kop van de borstel klein moet zijn: met een kleine kop kom je makkelijker op moeilijk bereikbare plekken. De haren van de tandenborstel moeten zacht zijn. De zachte haren hebben als voordeel dat je het tandvlees minder snel beschadigt.
Poetsinstructie mondhygiëne
Het poetsen met een vaste beugel is lastig, maar met wat extra aandacht is het prima te doen. Hieronder zijn de verschillende stappen te zien hoe je te werk moet gaan.
Plaats de borstel zoals op de foto (onder een hoek van ongeveer 45 graden) op de rand van het tandvlees. De borstel moet boven de slotjes geplaatst worden. Maak 5-10 heen- en weergaande (zachtjes schrobbende) bewegingen. Ga vervolgens naar de volgende tand. Het beste kun je aan achterin de mond beginnen en langzaam de hele rij afwerken tot aan de andere kant.
Plaats weer de borstel boven op de draden en de slotjes maar nu zodat de borstelharen naar de beugel wijzen. Hiermee poets je plekken aan de bovenkant rondom de slotjes. Maak dezelfde zachtjes schrobbende beweging 5-10 keer per tand.
Plaats de borstel schuin onder de draden en de slotjes zodat de borstelharen naar de beugel wijzen. Zo poets je de onderkant van tand rondom de slotjes schoon.
Poets de binnenkant van je tanden en kiezen in de boven- en onderkaak door ook hier de borstel onder een hoek van 45 graden richting het tandvlees te plaatsen en korte bewegingen te maken. Zorg dat er altijd contact is van de borstel met het tandvlees: zo blijft het tandvlees ook gezond.
Poets de kauwvlakken van je kiezen in de boven- en onderkaak door de borstel er recht op te zetten en wat grotere schrobbewegingen te maken.
Gebruik een rager om onder het draadje van de beugel schoon te kunnen maken. Je tandenborstel kan hier heel moeilijk bij. Stop de rager altijd richting de mond; anders kun je jezelf mogelijk prikken.
De moeilijke plekjes
Dan zijn er ook nog de plekken tussen de tanden en kiezen. Voor deze plekken zijn tandenstokers erg handig. Tandenstokers zij niet alleen goed voor het verwijderen van achtergebleven etensresten, maar helpen ook bij het verwijderen van tandplak tussen uw tanden en kiezen. Maak voor je begint de tandenstoker even nat, dit zorgt ervoor dat de tandenstoker minder snel breekt. Vervolgens houdt je de tandenstoker tussen duim en wijsvinger dicht bij de punt vast. Breng de tandenstoker voorzichtig loodrecht tussen de tanden en duw zo ver mogelijk door. Trek de stoker terug en duw hem weer tussen jouw tanden. Herhaal deze stap ongeveer vijf keer. Door deze handeling schuurt u de zijkanten van de tanden schoon en verwijder je de tandplak. Let er wel op dat de tandenstoker een platte en scherpe kant heeft. Het is daarom belangrijk dat je altijd de platte kant richting het tandvlees houdt, zodat je het tandvlees niet kunt beschadigen.
Gevoelig tandvlees
Als je niet zorgvuldig bent met poetsen kan het tandvlees dik worden en makkelijk gaan bloeden. Als dit zo is moet je op deze plekken extra goed je best doen om schoon te maken. Hier geldt hetzelfde als met gewoon poetsen: nauwkeurig maar zachtjes borstelen. Het tandvlees kan dan een paar dagen pijnlijk zijn en bloeden. Houd vol: het gaat vanzelf over